Vintagesmykker, guldsmed og urmager - lige midt i Faaborg
Den originale margueritbroche var en bryllupsgave til Kronprinsesse Ingrid fra hendes far, da hun den 24. maj 1935 blev gift med Kronprins Frederik. Brochens mange diamanter stammer fra Dronning Ingrids mor, den svenske kronprinsesse Margareta, der døde i 1920. Margareta blev kaldt ”Daisy” - og både navn, kælenavn - og senere også brochen - gik videre til barnebarnet, Dronning Margethe d. 2 af Danmark.
Da Dronning Margrethe blev født i 1940 lavede enkelte guld- og sølvsmede margueritsmykker til ære for landets nye kronprinsesse. Volmer Bahner var med sikkerhed en af dem, der lancerede en serie af margueritter. Og hvorfor jeg skriver "med sikkerhed"..? Ja, det er en sjov, kludret og spændende historie om navne, ophavsmænd og opkøb....
Brochen er lavet i platin og har ikke mindre end 238 brillanter og 444 rosenstene. Af juvelér Carlman.
Broche i forgyldt sølv med emalje efter Volmer Bahners margueritserie laves nu af Lund Copenhagen
På de gamle margueritsmykker kan man finde mesterstempler som: Georg Jensen, Bernhard Hertz, Anton Michelsen og Volmer Bahner. Store, kendte navne indenfor smykkeverdenen. Men i 1940 var det kun Volmer Bahner, der levede. De tre andre var gået bort i henholdsvis 1935, 1908 og 1877. Derfor må de tegninger, de tre firmaer brugte til deres serier, være lavet af en unavngivet ansat. Dykker man ned i mængden af kunstnere, der har løbende har tegnet korpus og smykker til de tre firmaer, så kan Erik Herløws forglemmigej-serie til A. Michelsen minde om margueritterne. Men om margueritserien er efter hans tegninger vides ikke.
Og nu bliver det hele endnu mere krøllet.
Mesterstempler er registreret i en database, og navne og stempler går tilbage til 1893. Men når et firma bliver opkøbt, så har opkøberen retten til mesterstemplet. Det betyder eksempelvis, at hvis man slår A.M op, så står der "Georg Jensen" - og den fusion kan vi tage en anden dag, for den er kringlet på sin helt egen måde!
Hvis vi så i stedet kigger på B.H. som var Bernhard Hertz stempel, så står der nu Flemming Lund fra 1936 og frem.
Så en logisk tanke ville være, at Lund har opkøbt Hertz i 1936. Men Flemming Lund blev født i 1936...
I 1958 bliver Flemming Lund udlært guldsmed - og i 1985 opkøber Lund de tre firmaer: Bernhard Hertz, Kjeld Jacobsen og Volmer Bahner - og i medkøb fik de bl.a. retten til Volmer Bahners margueritserie.
Så når snakken går på, hvilken margueritserie - Georg Jensens eller Lund Copenhagens - der er den "rigtige", så er svaret:
ingen af dem. Men i den sidste ende, så kommer det ikke an på, hvilket navn der er stemplet i smykket, for historien om margueritten er skøn, smykket er smukt og står stadig højt på ønskelisten hos både ung og ældre.